torsdag 23 april 2009

40. Huvudregeln för säljarens ansvar för fastighetens fysiska skick finns i den ut fyllande rättsregeln JB 4:19. Vilka två rekvisit måste vara uppfyllda för att säljaren ska kunna bli ansvarig? - Försummelse alltså ett culpa ansvar- Fastigheten avvek från vad säljaren ansågs ha utfäst
41. Vilka påföljdsmöjligheter har köparen när säljaren är ansvarig för ett fel? Beskriv sambandet mellan ansvarsgrund och möjlig påföljd!- Faktiska fel: Avdrag på köpeskillingen eller häva köpet vid väsentlig betydelse- Försummelse: ersättning för skada

42. På vilket sätt skiljer sig påföljden häv­ning enligt JBs regler från KöpLs motsvarande hävningsbestämmelse? Påföljden skiljer sig bland annat genom att köparen kan bli ersättningsskyldig för utebliven vinst hos säljaren
43. Hur ska ett prisavdrag beräknas? Formulera en formel!Nedsatt pris/Avtalsenligt pris = Felaktigt skick/Avtalsenligt skick
44. JB 4 kap. innehåller bestämmelser som har konsumentskyddande karaktär. Vilka är dessa regler och vilken är innebörden?- Reklamation- Långa preskriptionstiden- Möjligheten till prisavdrag- Rätt att häva köpet
45. Vilken är reklamationstiden respektive preskriptionstiden enligt fastighetsköpsrätten? Reklamationstiden: Skälig tidPreskriptionstid: 10 år
46. Vad är ett rättsligt fel? Om tex. Fatsigheten är högre belastad med panträtter eller annat än köparen räknade med
47. Vad är ett rådighetsfel och vilka rekvisit måste vara uppfyllda för att säljaren ska kunna bli ansvarig?- Exempelvis om miljöbestämmelser sätter stopp för köpet- Rekvist: Vanvård eller vållande
48. JB 4 kap. innehåller bestämmelser som också gäller för byte och gåva av fastighet. Om Anna ska skänka sin fastighet till Gudrun får hon då uppställa villkor som strider mot bestämmelsen i JB 4:4 och måste hon iaktta skriftlighetskravet i JB 4:3? Nej eftersom JB 4:1-3 och JB 4:7-9 äger motsvarande tillämpning i fråga om gåva
49. Beskriv lagfartsinstitutet!Den som förvärvat en fast egendom är skyldig att hos vederbörande inskrivningsmyndighet, Läntmäteriet, söka lagfart genom att skicka in köpekontrakt, köpebrev, bytesavtal m.m. Inskrivningsmyndigheten ser till att fångeshandlingen är i formell ordning och kontrollerar att överlåtarens make/a el. sambo har lämnat sitt samtycke. Det kontrolleras också att fångesmannen har lagfart på fastigheten. Är dessa krav uppfyllda beviljas lagfarten.
50. Varför sägs det att lagfarten har legitimationsverkan? Lagfarten verkan som en legitimation för att någon har lagfart på fastigheten och ex. kan ta upp lån.
51. Är det möjligt att göra ett godtrosförvärv av en fastighet? JA. Möjligheten att göra gotrosförvärv av en fastighet skyddar köparen, som förlitat på trovärdigheten i vad inskrivningsregistret innehåller om lagfartsförhållanden.
52. Precis som vid köp av lös egendom övergår äganderätten successivt även vid fastighetsköp. Beskriv denna stegvisa övergång av äganderätten med utgångspunkt från köpekontrakt och lagfart samt med beaktande av förhållandet till tredje man!Köpekontrakt --- Köpebrev --- Tillträde ---- Lagfart. Äganderätten blir för starkare och starkare för köparen. Äganderätten övergår i samband med köpebrevets undertecknande. Redan köpeavtalet(kontraktet) skyddar i princip köparen mot anspråk från säljarens borgenärer.
53. Bland nyttjanderätter finns ett stort antal avtalstyper. Vilka?Arrendeavtal, hyresavtal, tomträtt och servitut
54. Vilken är den principiella skillnaden mellan ett köpeavtal och ett nyttjanderättsavtal? I ett köpeavtal övergår äganderätten succesivt till köparen men det gör den inte i ett nyttjanderättsavtal.
55. Nyttjanderättsavtal är som regel begränsade i tiden. Vilka maximitider gäller?Huvudregeln är att maximitiden är 50 år dock 25 år för jordbruksarrende eller fastighet inom detaljplan.
56. Den form av nyttjanderätt som gemene man oftast träffar på är hyra. Är hyresavtalet ett formalavtal? Nej. I JB 12:2 stadgas att hyresavtalet endast måste anta skriftlig form endast omnågon av parterna begär det.
57. Förklara vad som menas med besittningsskydd! Hur är detta konstruerat för bostadshyresgästen (direkt besittningsskydd) respektive lokalhyresgästen (indirekt besittningsskydd)? Direkt besittningsskydd: I JB 12:46 finns en katalog som visar de fall där Hg saknar rätt till förlängning av sitt hyresavtal. Det är begränsade fall men notera generalklausulen i JB 12:46 10 p. och rekvisitet ”i annat fall icke strider mot god sed”.
Indirekt: Indirekt besittningsskydd gäller lokalhyresrätter som varat längre än nio månader. I princip råder avtalsfrihet om Hg avstår från sitt besittningsskydd efter att längre tid än nio månader gått, dessförinnan finns möjlighet att få avståendet godkänt av hyresnämnden.
58. Var finns regler om förverkande av hyresrätten? JB 12:42
59. Vad krävs för hyresgästs rätt till substitution respektive sublokation av sin hyresrätt till bostadslägenhet?Substitution (överlåtelse av hyresrätten): Hyresvärdens eller hyresnämndens tillåtelse. Gäller hyresrätten en bostadslägenhet är tillstånd inte möjligt i andra fall än vid byte till annan bostad. Rekvisiten i JB 12:35 är i övrigt att Hg ska ha beaktansvärda skäl för bytet, att det inte innebär påtaglig olägenhet för Hv samt slutligen, att det inte finns några andra särskilda skäl som talar emot bytet.Sublokation: Hyresvärdens samtycke. Hyresnämnden kan dock lämna tillåtelse för andra hands uthyrning pga. ”ålder, sjukdom, tillfälligt arbete på annan ort, särskilda familjeförhållanden eller jämförbara förhållanden har beaktansvärda skäl för upplåtelsen. JB 12:40
60. Beskriv hur rättsfiguren bostadsrätt är konstruerad!”Den rätt som en medlem har pga. upplåtelsen”. Upplåtelse av BR får endast ske till den som är medlem i BRF. Två huvudkomponenter: Medlemskap samt nyttjanderätt.
61. Är överlåtelse av andel i en bostadsrättsförening ett formalavtal? Ange lagrum!Ja. Krävs skriftligt och undertecknande av båda parter enligt Lagen om Bostadsrätt 6:4
62. Anta att Camilla säljer sin bostadsrätt först till Sture och dagen efter till Mikael. Vad är det som avgör vem av Sture och Mikael som kommer att bli ägare till bostadsrätten? Den som först blir godkänd som medlem i BRF.
63. Ett servitut är visserligen en nyttjanderätt men till skillnad från de övriga är den faktiskt inte lös utan fast egendom. Ge ett praktisk exempel som visar servitutskonstruktionen med tjänande och härskande fastighet!Positivt servitut: Rätten för en härskande fastighet att ta väg över eller vatten från brunn på härskande fastighet.Negativt: Härskande fastigheten underlåter ägaren till den tjänande fastigheten att använda denna till fabrik eller dansbana.


Skadeståndsrätt1. Var finns regler om skadeståndsansvar inom och utom kontraktsförhållande?SkL(1972:207) 2. Vad innebär den så kallade culparegeln? Den riktar sig mot person och sakskada och innebär att skadestånd ska utgå endast om skadegöraren hade som avsikt eller genom vårdslöshet(culpa) har haft skuld till det inträffade.
3. Använd enkla exempel och förklara skillnaden mellan personskada och sakskada! Personskador är benbrott, hjärnskakning och psykiskt lidande. Sakskador är skador på just saker, fastighet m.m.4. Ren förmögenhetsskada är en särskild sorts ekonomisk skada som inte föranleds av sak- eller personskada, ge konkreta exempel på sådana skador! Exempel på ren förmögenhetsskada är om någon går miste om en anställning för att han/hon utsatts för förtal, eller ett annat exempel, körkortet har blivit indraget.5. Varför ersätts inte ren förmögenhetsskada enligt samma regler som förmögenhetsskador i samband med person- eller sakskada?
Därför att ett annat förhållande gäller vid förmögenhetsskador. Det kan inte alltid anses som förkastligt att försämra situationen ekonomiskt för en annan part. Det råder fri konkurens inom det ekonomiska livet och det är tillåtet att försämra en annans position genom affärer. 6. Kan en arbetsgivare bli skadeståndsskyldig för sådant som en arbetstagare ställer till med?
Ja. En arbetsgivare kan ställas till svars för en anställds culpa.7. Att vara en bonus pater familias, är det något att skämmas över?
Nej, begreppet innebär att en person visar upp ordentlighet och ordning i sitt handlande. 8. Vilka är de så kallade objektiva ansvarsfrihetsgrunderna?
Nödvärn, nödsituation, tjänsteplikt och samtycke.9. Fia är i en nödsituation. Stina räddar Fia men råkar skada Gunillas egendom. Vem ska ersätta Gunilla?

Den som haft nytta av ingripandet kan bli ersättningsskyldig till Gunilla. I detta fall alltså Fia10. Sten siktar med pistol på Lars. Lars ramlar ihop och är död. Kulan från pistolen har träffat och medfört sådana skador att Lars skulle ha avlidit. Det var bara det att han redan var död! Han dog av ett skott från Eilas pistol. Har händelseförloppet någon betydelse för Stens ansvar. Han ville ju att Lars skulle dö och död är just vad han är?

Detta går under begreppet ”kravet på orsakssamband”. Ett krav för skadeståndsansvar är kausal eller orsakssamband. Enligt culparegeln så blir inte Sten ansvarig, även om det visat sig att Lars skulle dött av Stens pistolskott.11. Det är fest hos familjen Svan. Tio vuxna och fjorton barn. Herr Svan som tycker att barnen bara sitter och inte gör något drar igång en fotbollsmatch på gräsmattan i trädgården. Sju barn i åldern fem till tolv år deltar. Tessa 11 år sparkar bollen ut över häcken, bollen träffar Oskar som just passerar förbi färdandes på sitt handikappanpassade fordon. Oskar ramlar omkull och bryter lårbenet. Vem kan bli skadeståndsskyldig?

Om någon blir skadeståndsskyldig så blir det antagligen Tessa. Herr Svan kommer knappast att klandras för händelsen eftersom en fotbollsmatch knappast kan betraktas som riskfyllt. Dock så klarar sig också Tessa ganska lindrigt undan eftersom dennes culpaansvar knappast är klandervärt.12. Vad menas med principalansvar?

Principalansvar innebär det ansvar som en arbetsgivare har för underordnande personer och medhjälpare.13. Lars som är lärare i handelsrätt håller just en föreläsning i köprätt. Greta som sitter i salen tycker att Lars inte är så engagerad. I rasten säger hon till Lars att han kanske borde visa ett lite större engagemang. Lars blir rosenrasande och slår till Greta upprepade gånger samtidigt som han skriker att distansundervisning är framtidens melodi. Kan arbetsgivaren bli skadeståndsskyldig?

Ja eftersom det sker våld emot en person som läraren har som jobb att undervisa. Om däremot Greta varit en civil ovän till Lars så har det inte med arbetet att göra och arbetsgivaren kan ej belastas. 14. När Lars går till sitt rum efter lektionen träffar han studierektorn. När studierektorn börjar fråga honom om vad som hänt, förklarar Lars att det var en tokig student som bråkade med honom. Nu har redan fyra studenter varit hos studierektorn och målat upp en annan bild av det inträffade. När studierektorn av den anledningen ifrågasätter om studenten verkligen varit så tokig som Lars påstår, rinner ilskan än en gång till och även studierektorn får sig ett par rappa örfilar. Kan arbetsgivaren bli skadeståndsskyldig?

Ja eftersom det sker i tjänsten enligt SkL 2 kap 3 §.b15. När Lars kommit in och satt sig på sitt rum dyker Svante upp. Svante berättar för Lars att han glömt att lämna in tipsraden som de två brukar tippa tillsammans. Orsaken till att Svante kommer och berättar detta är att den rad som skulle ha lämnats in – men aldrig blev inlämnad – skulle ha utfallit med en vinst på 460 000 kr. Lars blir tyst en stund och skriker sedan IDIOT! Han sparkar sedan Svante hårt på ett ställe strax nedanför ryggslutet. Kan arbetsgivaren bli skadeståndsskyldig?
Om Svante inte också är anställd av universitetet utan en privat bekant till Lars, så blir Lars själv tveklöst ansvarig för händelsen. Arbetsgivaren kan alltså inte bli skadeståndsskyldig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar